fredag 15 september 2017

Lusinformation


Brev till frldrar och vrdnadshavare
September 2017

AVLUSNINGSDAGARNA
15-17 SEPTEMBER
Dags fr alla att bekmpa huvudlssen - ta fram luskam och kamma du ocks!
Så här luskammar du
Ta en vanlig kam och bort alla tovor. Fukta håret lätt och börja sedan kamma med en så tät luskam som möjligt. Du kan eventuellt ha i lite spraybalsam för att kammen ska glida lättare genom håret. För att se de löss och ägg som faller ner bättre, kan Du kamma över ett vitt papper eller en spegel.
1. Brja med att kamma hret phjssan. Gr en lodrtt bena och dela in hret i sektioner
2. Kamma igenom sektionerna en efter en. Hll de renkammade sektionerna tskilda frnnnu ej kammade sektioner. Fortstt ner mot nacken.
3. Var extra uppmrksam nr Du kammar vid hrfstet eller i nacken eftersom lssen trivs srskilt bra dr.
Tänk på att...
Det r viktigt att ven fbort lusggen innan de klcks fr att avbryta lusens biologiska livscykel. Lusggen sitter fast med ett limliknande sekret och r mycket svra att dra bort. Vlj en tt luskam som behller formen och klarar av att ven fbort lusggen frn hret!
Har man ftt lss rekommenderar vi att kombinera lusmedelsbehandling med noggrann luskaming varje dag tills alla i omgivning blivit lusfria. Det r viktigt att smittospra och bertta fr andra satt de kan behandlas samtidigt. Drefter kamma regelbundet, kanske en gng i veckan, i frebyggande syfte under hela skolret.
Tillsammans kan vi undvika lssepidemier!
Luskamning: gör det minst 1 till 3 ggr i veckan!
Luskamning är viktig för att hålla
lössen borta, precis som
tandborstning är viktigt för att
undvika hål i tänderna. Redan vid
vikingatiden så var kamning en del i
den dagliga hygienrutinen, och fynd
i vikingagravar visar att luskammen
var ett viktigt objekt som tom följde
med i graven. Så frågan är, om våra
förfäder ansåg det viktigt att dra igenom
(lus)kammen varje morgon, är det då inte läge att vi tar till oss den gamla vanan igen och gör detsamma?
Gör som vikingar och slå ett slag mot lössen! Gör det till rutin och använd luskam minst 1 till 3 g/veckan, helst varje dag eller när du tvättar håret. Regelbunden luskamning undviker att löss får fäste och då slipper du lössangrepp!
Tillsammans kan vi undvika lössepidemier. Delta i Avlusningsdagarna 15-17 september
För att undvika att vi får problem med huvudlöss på skolan vill vi uppmana alla föräldrar att delta i höstens  
Avlusningsdagar helgen mellan den 15-17 september.
Det du behöver göra för att delta är att kamma igenom ditt/dina barns hår med en luskam under helgen 15-17 september. Ju fler vi är som kammar desto större chans att vi slipper problem med huvudlöss under terminen.
Ibland har man löss utan att man vet om det eftersom det inte alltid kliar när man är drabbad. Regelbunden luskamning hjälper att upptäcka och bli av med lössen snabbt. Har man löss kan man smitta andra. Berätta för andra om du har löss så att omgivningen också får chans att kolla ifall de är drabbade och alla får chans att behandlas samtidigt.
Att tänka på vid val av luskam
Använd luskam för att upptäcka och dra bort levande eller döda löss och ägg. En bra luskam ska vara tät och gärna ha långa kamtänder för att ge så bra räckvidd som möjligt och kamtänderna ska helst inte glida isär när man kammar. Dra med tummen över tänderna på luskammen om kamtänderna lätt glider isär kommer det att vara svårare att kamma ur lössen och deras ägg. Välj en kam som är tät och håller formen när Du kammar. Så ta fram luskammen och kamma du också!
sponsras av www.LusFri.nu g

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nytt läsår!

Hej! Nytt läsår och ny blogg. Vi kommer från och med nu använda lärloggen i Unikum som vår länk till er föräldrar och elever. Förhoppningsv...